Esdoornvergiftiging bij paarden, is dat iets waar jij bang voor bent voor jouw paard?
Wat is een esdoornvergiftiging en hoe kun je het voorkomen?
Na het lezen van dit artikel weet je welke esdoorn giftig is (er zijn verschillende soorten) en leer je hoe je deze kunt herkennen.
Esdoornvergiftiging bij paarden
Er is veel te doen over de esdoorn, de giftigheid van de esdoorn en ziekte die paarden ervan kunnen krijgen. Er zijn verschillende soorten esdoorns en deze zijn niet allemáál giftig. De esdoorns die giftig zijn, zijn giftig vanwege de stof Hypoglycine A.

De Universiteit van Utrecht, heeft samen met het Rikelt een onderzoek gedaan en deze resultaten heb ik ook in dit artikel verwerkt.
In de studie worden twee soorten esdoorns aangetoond die giftig zijn. Dit is de gewone esdoorn en de vederesdoorn. Ook wel bekend onder de Latijnse namen Acer pseudoplatanus en Acer negundo.
In beide typen esdoorn is het stofje Hypoglycine A aangetoond. Er is een direct verband tussen de inname van Hypoglycine A en het ontstaan van ‘atypische myopathie’, welke een levensbedreigende spierziekte is.
Van de vederesdoorn lijken alleen de zaden dit stofje te bevatten en bij de gewone esdoorn is het aangetroffen in zowel de bladeren, zaden en de kiemen.
Wil je hier alles over lezen, dan vind je hier het artikel dat het verband tussen Hypoglycine A en atypische myopathie in paarden aantoont.
Esdoornvergiftiging veroorzaakt Atypische myopathie
Gevallen van ‘atypische myopathie’ worden voornamelijk in het najaar gemeld. Dit is het moment dat de zaden van de bomen vallen, de weides misschien al wat kaler zijn en de paarden een grotere kans hebben op het eten van de zaden en bladeren van de esdoorn.
Het is dus belangrijk om te weten welke bomen en planten er in of naast je weide staan. Heb je hier al eens goed naar gekeken? Niet? Dan zou ik eens beginnen met het controleren op de esdoorn.
Hieronder worden de kenmerken van de gewone esdoorn besproken, omdat dit eigenlijk de meest voorkomende esdoorn in Nederland is.
Gewone Esdoorn
De Acer Pseudoplatanus, oftewel gewone esdoorn die de esdoornvergiftiging veroorzaakt, is te herkennen aan drie dingen:
- gezaagde/getande bladeren
- steeltjes van de bladeren worden rood (naar het takje toe)
- zaadjes (helikoptertjes) hebben een hoek van 90 graden
Ga nu op zoek in jouw eigen wei om te kijken of je deze esdoorn vindt!
Het is van belang dat je let op alle drie de kenmerken, niet maar één kenmerk.
Heb je hem gevonden? Wat dan?
Het mooiste zou zijn als je het zou kunnen verwijderen; maar dit is niet altijd mogelijk. Probeer dan in ieder geval te voorkomen dat je paard bij de boom in de buurt komt. Dit kun je doen door het gebied rondom de boom af te zetten. Het beste zou zijn, als je ook nog alle zaadjes kunt verwijderen.
Veel succes!
Wil jij zulke interessante, makkelijk geschreven (maar op wetenschap gebaseerde) artikelen zeker niet missen?
Schrijf je dan hier even in voor mijn Horse & Feel “HorseTalk”.
22 juli 2019 @ 12:23
Goedendag,
Zijn buren verantwoordelijk bij esdoornvergiftiging?
Net zo als bij het taxusarrest?
Met vriendelijke groet
Ankie Nieland.
9 augustus 2019 @ 09:41
Hi Ankie! Interessante vraag, waar ik zo het antwoord niet op zou weten. Maar ik zou denken dat dit bijna niet kan. Wat betreft taxus is het nog aannemelijk, omdat deze zijn bladeren en zaden minder makkelijk verspreid. Met een esdoorn is dit meteen een heel ander verhaal. Want wie zou er dan verantwoordelijk zijn als er zaadjes (en dus zaailingen) vanuit het bos zijn komen aanwaaien….. Dus ik denk het niet 🙂 Liefs, Tessa
15 september 2019 @ 18:03
ik heb het gelukkig met mijn buren kunnen regelen dat zei hun gewone esdoorns verwijderd hebben.echt heel fijn maar nog kom ik af en toe esdoorn zaden tegen,ze kunnen ver vliegen zeg maar. Bij ons in de straat maar echt een eind verderop staan ook esdoorns,helaas van de giftige soort. Ik heb ooit een wei helemaal vol zaailingen gehad, dat was echt een verschrikking. Uittrekken was geen optie,heb toen gemaaid een paar keer en het maaisel opgevangen in de opvangbak van de maaimachine(gewone gazon maaier) Was een flinke klus maar heb daar wel alle zaailingen mee kunnen verwijderen.
11 oktober 2019 @ 10:39
Dat lijkt mij inderdaad een hele klus! Bij ons staat er ook nog altijd een Esdoorn, hopelijk wordt die komend jaar ook verwijderd. Ik zet nu wel het stuk rondom de boom af, maar de zaailingen tref je inderdaad overal aan helaas 🙁
15 februari 2023 @ 14:18
If you know your things when it comes to adult movie pictures,
this is the place for you then. You’ll obtain accessibility to an amazing series of popular naked girls pics
that will completely whack your thoughts.
From hot naked women taking part in with their toys
to MILFs getting nailed and busty pornstars moving wild, all sorts might be found by you of free of charge porn photos
in this article. We’ve got hundreds and hundreds of pics that will be kept up to date each, and they’re all in higher top quality.
Trust us, seeing all these attractive exposed ladies will be an unforgettable knowledge.