fbpx Skip to content

Wat kun je verwachten van een behandeling?

Wat je kunt verwachten van een behandeling door Horse & Feel, is dat jij en je paard met liefde en respect behandeld zullen worden.  

Vooraf hebben we al contact gehad en stuur jij mij een anamnese formulier ingevuld terug. Zo kan ik mij alvast voorbereiden, om jullie zo goed mogelijk van dienst te zijn. 

Eenmaal op locatie zal ik eerst uitgebreid kennismaken met jou en je paard alvorens de behandeling te starten.

Tijdens het eerste consult doe ik dus een volledige anamnese van jouw paard. Dit houdt in dat ik aan de hand van jouw verhaal en voorgeschiedenis én de informatie die ik krijg via het arcen; een inschatting maak over het welzijn van je paard.

Groot gevlek paard

Tijdens het behandelen kan het paard allerlei gedragingen laten zien. Het kan zijn dat het aanvankelijk wat weerstand vertoont, maar dit wordt vaak gevolgd door ontspanning. Ook kan het zijn dat direct een mooie ontspanning ontstaat.

Over het algemeen ben ik tijdens een eerste bezoek zo’n 1.5 uur met jullie bezig, waarvan 45-60 minuten in behandeling. Vervolg afspraken kunnen mogelijk iets korter duren, omdat we de uitgebreide kennismaking dan al gehad hebben. 

In zeer enkele gevallen kan het paard door omstandigheden niet te lang behandeld worden, omdat de therapie zeer veel processen tot stand brengt. 

Ontspannen tijdens behandeling

Tijdens de behandeling mag het paard niet eten. Ook is het prettig wanneer de vragen die je hebt, liefst even na afloop gesteld worden. Zo kan ik voor de volle 100% met het paard bezig zijn tijdens een behandeling. 

Het is voor het paard, maar ook voor behandelaar en eigenaar, prettig als het paard in een vertrouwde omgeving behandeld wordt. Op deze manier kan het zich beter ontspannen en meer uit de behandeling halen. 

Zorg dat het paard droog is en het liefst een beetje schoon (ook de hoeven) voordat ik kom. 

Dit houdt in dat je bij regenachtig weer ervoor zorgt dat je paard droog is. Niet in alle gevallen is dit mogelijk, dus soms zal een behandeling verzet worden, en dat is geen probleem. 

Bij temperaturen van 5 °C of lager gaat onze afspraak ook niet door en verzetten we deze naar een ander moment. 

 

En na de cranio behandeling?

Veelzijdigheidszadel

Na de behandeling geef jij jouw paard weidegang of ruwvoer en voldoende bewegingsruimte. In feite mag er een week lang niet gereden of gelongeerd worden. Mocht dat qua training echt niet haalbaar zijn, dan in ieder geval gedurende 3 dagen (overleg dit even). Wel mag er met het paard gewandeld worden of in vrijheid worden gewerkt.

Uitzonderingen zijn sportpaarden die volop in training zijn, hier houden we rust van 24 uur aan, omdat het niet anders gaat.

Vervolgbehandelingen

In overleg plannen we een 2e en 3e behandeling, afhankelijk van wat het paard nodig heeft. Soms is een losse behandeling voor dat moment voldoende, maar meestal zijn het toch serieuze klachten waaraan gewerkt wordt en dan plannen we altijd minstens 3 behandelingen.

Het merendeel van mijn klanten kiest dan ook voor een meer intensieve behandeling. Bijvoorbeeld een drietal behandelingen binnen 1-2 maanden.

Reden hiervoor is dat een craniosacraal behandeling na de eerste keer een proces teweeg brengt, dat bij voorkeur daarna nog een aantal keer aangewakkerd wordt. Het lichaam zal na een aantal behandelingen beter in staat zijn het zelf herstellend vermogen op te pakken en vast te houden.

Op basis van de eerste behandeling zal ik eerlijk adviseren of een paard voldoende heeft aan 1 of meerdere behandelingen.

Voor een eenmalige behandeling wordt vaak gekozen als het paard verder weinig klachten heeft.
Het kan worden ingezet als ontspanningsbehandeling voor je paard, of als een soort onderhoudsbeurt gedurende het jaar.