fbpx Skip to content

Wat is craniosacraal therapie?

Craniosacraal therapie is afgeleid vanuit de osteopathie. Om precies te zijn is het een specialisatie binnen de osteopathie, wat is uitgegroeid tot een op zichzelf staande therapie. 

Door de Latijnse benaming is het niet meteen voor iedereen duidelijk wat het inhoudt. Cranio komt van ‘cranium’, dat is je schedel en sacraal komt van ‘sacrum’ en dat is je heiligbeen. 

 

Ademhaling van de hersenen

Het craniosacraal systeem is een eigen ‘systeem’ binnen het paardenlichaam, net zoals bijvoorbeeld de spijsvertering, de bloedsomloop, het zenuwstelsel en de ademhaling. Het wordt ook wel eens de ‘ademhaling van de hersenen’ genoemd.
De naam geeft al aan in welk gebied craniosacraal therapie plaatsvindt. Het cranium is de schedel en het sacrum is het heiligbeen (eindigt met het stuitje). De hersenen en het ruggenmerg zijn omgeven door verschillende hersenvliezen en vormen zo samen het craniosacraal systeem.

Het craniosacraal systeem omvat de schedel met de hersenen en de ruggengraat met het ruggenmerg. Het craniosacraal vocht loopt vanuit de hersenen tot aan het sacrum.
De schedel van dieren en mensen bestaan uit verschillende schedelbotten die ten opzichte van elkaar minimaal kunnen bewegen.

Hersenvliezen en craniosacraal vocht

Van buiten naar binnen in het hoofd hebben we eerst de huid en het schedelbot, dan de periostale en meningeale laag (deze worden samen ook wel de dura mater genoemd), daarna het spinnenwebvlies (arachnoidea) waarin zich het craniosacraal vocht bevindt en als laatste de piamater, welke direct op de hersenen ligt.
Het craniosacraal vocht, of hersenvocht, stroomt van de schedel naar het sacrum en weer terug. Het ritme van deze stroming kun je voelen, net als bijvoorbeeld een hartslag. Dit ritme wordt deels veroorzaakt door de flexie- en extensiebeweging van de schedelbeenderen, met als uitgangspunt de naad (Symphysis Sphenobasilaris) tussen het Os Occipitale en het Os Sphenoidale (verschillende schedelbotten).

Het is dus een verkeerde opvatting om te denken dat de schedel uit één massief bot bestaat, want in werkelijkheid bestaat het uit verschillende delen die (uiteraard zéér minimaal) ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Je kunt je dus wel voorstellen dat wanneer het paard een klap op zijn hoofd krijgt, of wanneer er bijvoorbeeld aan zijn oren gedraaid zou worden dit grote gevolgen kan hebben. Hierbij moet je verder denken dan de ‘blauwe plekken’ die het oploopt, het kan werkelijk gezondheids- of gedragsproblemen of zelfs hormonale problemen opleveren. Dit laatste heeft er mee te maken dat zich in de hersenen verschillende hersenstructuren bevinden, waaronder bijvoorbeeld de hypofyse en hypothalamus, die een belangrijke rol spelen bij hormoonregulatie.

De schedel van dieren en mensen bestaan uit verschillende schedelbotten die ten opzichte van elkaar minimaal kunnen bewegen.
Craniosacraal vocht stroomt door het lichaam als water door een rivier. De rotsen visualiseren de blokkades.

Restricties in het lijf opzoeken

Wanneer een paard dus een blessure oploopt, dan kan het ritme van het craniosacraal systeem (plaatselijk) stagneren. De plek waar dit gebeurt kan een craniosacraal therapeut opzoeken met zijn of haar handen. Er zijn vervolgens verschillende technieken om het lichaam op die plekken met lichte druk te gaan behandelen. De techniek voor het opzoeken van restricties wordt ook wel ‘arcen’ genoemd en voorbeelden van technieken om restricties te verhelpen zijn bv. ‘ fascia-glide’ en ‘V-spread’.

Verschillende lagen in het lijf

Er wordt in de craniosacraal therapie op verschillende lagen in het lichaam gewerkt. Zo kan er, afhankelijk van waar het lichaam op dat moment behoefte aan heeft, behandeld worden op de: huidlaag, vetlaag, fascialaag (bindweefsel), spierlaag, botlaag, craniosacrale laag of de energie laag. De fascialaag, het losmazig bindweefsel, wordt gezien als het belangrijkste orgaan van het lichaam, maar wordt helaas vaak onderschat. Het heeft belangrijke functies in het aanvoeren van voedingsstoffen, het afvoeren van afvalstoffen, intercellulaire communicatie en nog veel meer. Het is dus zaak dat deze fascialaag soepel blijft en goed doorstroomt met intercellulaire vloeistof. Op deze manier kun je dus door middel van craniosacraal therapie eigenlijk het gehele lichaam behandelen.

Bindweefsel en spierlagen bij een mens.
Gapen is een release. Loslaten van spanning.

Releases

In veel gevallen laten paarden tijdens de behandeling releases zien. Dit uit zich vaak in een borrelend geluid in de darmen, of ze gaan kauwen en smakken, schrapen met hun hoeven of zelfs geeuwen. Sommige laten zelfs letterlijk los door te poepen of te plassen! Deze releases zijn gevolgen van het loslaten van opgehoopte spanning in het lichaam, of opgeloste restricties in het bindweefsel (fascia). In het meest extreme geval staat het paard tijdens de behandeling te slapen en vaak ook de paarden er omheen!

Nabootsen diepe slaap


Door het aanspreken van het craniosacraal systeem, wanneer een paard zich in volledige ontspanning bevindt, wordt eigenlijk een toestand van diepe slaap nagebootst. Precies in deze toestand vinden herstellingsprocessen plaats en zo kan het lichaam dus worden aangezet tot zelfgenezing en herstel.

Tijdens diepe slaap vinden herstellingsprocessen plaats. Craniosacraal therapie boots diepe slaap na.