fbpx Skip to content

19 Comments

 1. Aiky
  8 juli 2020 @ 08:04

  Wij starten maandag met vitalbix.
  Zouden zemelen erbij oké zijn?
  Of echt enkel luzerne?
  We vinden het fijn dat onze paarden net iets langer bezig zijn met eten dan 1 minuut…
  Hoewel ze 24/7 hooi krijgen… En overdag gras
  Mvg aiky

  Reply

  • Aiky
   8 juli 2020 @ 08:05

   Vergeten te vermelden, tot nu toe staan ze op bietenpulp met wat graan.

   Reply

   • Horse & Feel
    8 juli 2020 @ 15:24

    Hi Aiky, bedankt voor je reactie 🙂 Als je meer wilt weten over wat geschikt is om je paard wel en niet te voeren, zou ik je willen adviseren om de online cursus te gaan doen. Hierin leer ik je alles wat je wilt weten, zodat je voor nu en in de toekomst zelf kunt beredeneren of bepaald voer wel of niet geschikt is voor je paard. Kijk gerust eens op deze pagina voor meer informatie: https://horseandfeel.nl/online-cursus-paardenvoeding-wat-wel-wat-niet-en-waarom/ Veel succes, groetjes Tessa!

    Reply

 2. Carolien Staal
  9 juli 2020 @ 22:11

  Hoi Tessa,
  ik vind het interessant wat je schrijft, maar ik ken je niet. Daarom zou ik wel graag de wetenschappelijke onderbouwing bij al jouw beweringen zien. Hoe hoog is het suiker (en zetmeel) gehalte volgens jou in ontsuikerde bietenpulp?
  Volgens mij is het namelijk onder de 6%.

  Reply

  • Horse & Feel
   12 juli 2020 @ 22:51

   Hi Carolien, bedankt voor je reactie. Ik heb inmiddels het blog wat meer uitgebreid, hopelijk kun je er wat mee 🙂

   Reply

 3. Mar
  20 juli 2020 @ 07:23

  Goed stuk! Ik voerde wel bietenpulp maar idd alleen tijdelijk tegen het einde van de winter en gecombineerd met grascobs en ander ruwvoer.
  Glysofaat wordt niet gebruikt tegen insecten maar als onkruidverdelger. Meer info vind je op
  https://www.ctgb.nl/onderwerpen/glyfosaat
  De cursus gaf ook mij veel nieuwe inzichten.

  Reply

  • Horse & Feel
   4 oktober 2020 @ 20:53

   Hi Mar, bedankt voor je scherpe blik. Een late reactie van mij, maar heb het toen meteen aangepast! En fijn om te horen dat de cursus je veel nieuwe inzichten heeft gegeven!

   Reply

 4. Stef
  21 juli 2020 @ 13:50

  Hoi Tessa,
  Dat heb je mooi samengevat. Zo zie je maar weer hoe maar al te vaak industriele afvalstromen tot waardevol voedingsmiddel verheven worden. Eureka..! denkt dan de consument, heb ik een mooi gezond goedkoop product voor mijn ” little poney” en de perceptie doet de rest.

  Reply

  • Horse & Feel
   4 oktober 2020 @ 20:54

   Hi Stef! Yes, helemaal mee eens! En zo hebben we nog veel meer ‘mode voeders en supplementen’, waarover 99% van de consumenten positief is, alleen omdat het zo mooi verkocht wordt. Maar niets is vaak minder waar …. 🙁

   Reply

 5. Anoniem
  7 augustus 2020 @ 13:02

  Hallo,

  Hoe kan ik het beste overgaan van bietenpulp naar een ander voer? Mijn paard krijgt nu uitsluitend pulp en een schep brok. Geen gras of hooi.

  Groetjes.!

  Reply

  • Horse & Feel
   4 oktober 2020 @ 20:58

   Hi Anoniem, sorry voor mijn late reactie! Het is altijd aan te bevelen om een overstap naar ander voer (of hooi) te maken over zo’n 10-14 dagen. Hoe geleidelijker hoe beter. Echter in sommige gevallen is het gewoon beter om slecht voer meteen te laten. Zoals bv bietenpulp en weet niet welke brok je geeft? Er is ook geen standaard oplossing. Ik zou je aanraden om de online cursus over Paardenvoeding te komen volgen, daar krijg je antwoorden op al je vragen en veel begeleiding! Groetjes 🙂

   Reply

  • Jules
   15 januari 2024 @ 18:29

   hi! great info, I would like to know about the efect of this kind of products in donkeys, maybe you know something about that.

   Reply

   • Horse & Feel
    22 januari 2024 @ 12:21

    Hi Jules, donkey definitely don´t do well on beetpulp. Donkeys need (in contrary to horses) a lot of lignine – ‘wood fibre’. So even hay or grass is not the best feed for them, they need a lot of bark e.g., or straw. Beetpulp contains mainly the fiber ‘pectine’, so I wouldn’t feed my donkey that (not that I have a donkey :))

    Reply

 6. Binta
  8 november 2020 @ 13:03

  Hoi,

  Mijn paard staat nu 1,5 jaar op 2 keer per dag bietenpulp en een schel brok. Hij gaat maar 2,5 uur per dag naar buiten. Er staat nauwelijks gras op de wei, verlicht dit de situatie iets omdat hij dan niet dat pectine rijke gras binnen krijgt?

  Tweede vraag: ik wil overstappen naar een andere stal waar dus ook anders gevoerd gaat worden en waar hij uiteindelijk, 24/7 buiten zal staan. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

  Reply

 7. Horse & Feel
  8 november 2020 @ 15:59

  Hi Binta, bedankt voor je vragen!

  Leuke gedachte om te denken: als het paard niet veel gras binnenkrijgt, of het dan de situatie verlicht ivm de pectine. Goed dat je er over nadenkt! Maar nee helaas 🙂 Ik neem aan dat je paard wel gewoon hooi krijgt, dus in feite blijft die situatie hetzelfde. En het blijft pectine…. wat niet geschikt is om je paard dagelijks zoveel te voeren.

  Wat betreft je verhuizing: klinkt als een heel goed plan! Alles voor je paardje toch 😉
  Waar ik op zou letten is dat je een plek vindt waar hij gegarandeerd onverpakt hooi krijgt en het liefst onbeperkt, of in ieder geval voldoende. Dat hij niet langer dan 2-4 uur zonder hooi of gras komt te staan. Kijk voor een plek waar ze in ieder geval in de winter de paarden wel van de weide afhalen (en dus op hooi zetten), dat is namelijk veel beter voor de weide en veel beter voor het paard.

  De overstap zal een hele grote worden voor je paard, dus tegen de tijd dat je een plek gevonden hebt, zou je met het beste even kunnen mailen, dan kijken we daar samen naar. Veel succes!!!

  Reply

 8. Mari
  28 september 2021 @ 12:28

  Hoi Tessa, dit is al een wat ouder stuk wat ik nu pas onder ogen kreeg, dus ik hoop dat je hier nog op reageert….

  Je hebt heel duidelijk geschreven en het voorziet mij weer van nieuwe informatie voor mijn vraagstuk, maar het maakt het nog weer lastiger voor me om het juiste te doen.

  Ik heb 2 paarden waarvan 1 tegen IR aan (nooit getest, maar heb haar 14 jaar en kijk dagelijks hoe mijn paarden fysiek en mentaal reageren op wat ze die dag gegeten en gedaan hebben en dat spreekt boekdelen)
  De ander, zeer hoog in de energie, snel te mager.
  Hier is alles voorhanden, stukken rijke weide, stukken arme weide, een track en een zandpaddock.
  Hoewel ik voorstander ben van dag en nacht buiten ging dar dit jaar helaas niet omdat alles zo nat was dat zelfs de schuilstal soms een vijver was geworden.
  Voor het eerst heb ik nu de voordelen van het binnen zetten in de nacht ervaren, het is zoveel gemakkelijker om ze beiden op het juiste gewicht te houden en gek genoeg lijken ze het zelf heel fijn te vinden.

  Lang verhaal maar alles speelt een rol denk ik.

  Naast de dagelijkse huisvesting zoals hierboven beschreven die voor beiden dus vaak verschilt (ze staan alleen samen op hetzelfde stuk wanneer een wei compleet uitgebloeid is) voer ik het IR paard alleen graszaadhooi en elke dag 1 bekertje Vitalbix vitamine.

  De ander krijgt kruidenhooi bij en daarnaast, je raad het al…. bietenpulp met wat musley er doorheen.
  (Speedibeet en Natures Best van Pavo)
  Op alleen hooi houd hij geen gewicht. Hij krijgt al wel een behoorlijke hoeveelheid, maar meer laat hij ook gewoon liggen.

  Enige moment dat ik geen pulp bij hoef te voeren is als de wei echt vol staat met jong en rijk gras waar hij dan de hele dag en avond blijft staan.
  Nu het gras in deze tijd vh jaar weer van minder voedingsstoffen voorziet, zie ik ook het gewicht afnemen. Omdat ik geen bizarre hoeveelheden wil gaan bijvoeren heb ik het advies van de leverancier maar eens opgevolgd en combineer ik de pulp sinds 4 weken met Musley voor drachtige merries (Lannoo) ipv de Pavo musley.
  De samenstelling gaat compleet tegen mijn gevoel in.
  Maar hij doet het er wel heel goed op…
  Gewicht is mooi en gedrag blijft goed.

  Veel gezonde alternatieven die ik heb geprobeerd geven hem teveel energie waardoor hij juist weer gewicht verliest.
  Luzerne bijvoorbeeld, wat vaak wordt geadviseerd, is echt een no go hier.
  k heb dit in de afgelopen jaren nu meerdere keren en met verschillende merken geprobeerd.
  Ik heb geen idee waarom hij hier zo heftig op reageert maar hij staat dan echt te stuiteren met wijd opengesperde ogen en schrikt van elke beweging.

  Zoals altijd staat het IR paard er juist geweldig bij in deze periode maar ik zou zo graag ook de ander op verantwoorde wijze op gewicht willen houden.

  Misschien heb jij een tip of advies voor deze situatie?

  Thanks

  Reply

  • Horse & Feel
   28 september 2021 @ 21:08

   Hi Mari, jazeker reageer ik nog! Zou je mij bovenstaand stuk even willen mailen aub naar info@horseandfeel.nl
   Op die manier kan ik je uitgebreid antwoorden, want het echt wel een complex verhaal… Dus om nu hier over en weer te gaan reageren, leek mijn niet zo efficiënt; mijn mail beantwoord ik sneller! Ik zie je mailtje graag verschijnen, groetjes Tessa!

   Reply

 9. Esmee
  6 maart 2022 @ 21:58

  Hoi,

  Ik heb je stuk nu pas onder ogen omdat ik op google zocht op bietenpulp.
  Op aanraden van iemand die vertelde dat ik mijn Haflinger hier een groot plezier mee zou doen (vitaminen enzo), wilde ik weten hoe ik dit zelf kan maken.
  Misschien lees jouw stuk verkeerd, maar zoals ik het lees gaat dit over een kant-en klaar product wat je ergens koopt.

  Is dit zo? Want, geldt je verhaal ook als je zelf bijvoorbeeld 2 x per week lekker bieten gaat snijden en er het eea door heen doet (wortel of wat appel enz). Is het dan ook slecht voor je paard/ pony?

  Reply

  • Horse & Feel
   7 maart 2022 @ 20:18

   Hey Esmee, jazeker, complete bieten zijn zelfs nog wel slechter, omdat hier de suiker nog niet is uitgehaald. We willen onze paarden geen suiker voeren! Dit haalt hun hele stofwisseling overhoop. Het is duidelijk dat jij op zoek bent naar wat ‘lekkers’ voor je paardje, of beter gezegd, op zoek naar geschikte voeding. Gelukkig dat je het stuk over bietenpulp in ieder geval hebt doorgelezen, goed bezig! Iedere paardeneigenaar wilt zijn/haar paardje natuurlijk zo gezond mogelijk voeren; helaas is hierover nog veel onduidelijkheid, want iedere voer fabrikant vertelt je waarom ZIJN product zo goed is! Als je wilt leren hoe je zelf zulke uitspraken en verschillende voeren kunt beoordelen; dan zou ik je mijn online cursus over Paardenvoeding (wat wel, wat niet en waarom?) van harte aanraden. Ik weet zeker dat je hier mega veel toffe info uithaalt voor jouw paard en dat er een wereld voor je open gaat 🙂 Thanks voor je vraag!!

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien − negen =