Krijgt je paard een jaarlijkse Tetanus vaccinatie? Enig idee waar tegen en hoe het werkt?
Veel paardeneigenaren enten hun paard jaarlijks, omdat iedereen dat doet, de dierenarts dat zegt, of omdat het verplicht is in verband met wedstrijden.
Het is goed om er even bij stil te staan waarvoor we dit nu eigenlijk doen!

Een vaccinatie is meestal een gecombineerd vaccin tegen Influenza en Tetanus. Maar tegenwoordig zijn de entingen ook apart te krijgen.
Dit artikel gaat over het vaccineren tegen Tetanus. Na het lezen weet je in ieder geval wat Tetanus is, waarom je ertegen zou moeten vaccineren en of dit nu wel of niet jaarlijks noodzakelijk is.
Tetanus – een vreselijk drama
Tetanus is een bacteriële ziekte, die bij paarden vaak een fatale afloop heeft. Uit onderzoek blijkt dat 80%-90% van de Tetanus gevallen komt te overlijden. Het is een hele nare ziekte, met een pijnlijk verloop.
De ziekte wordt veroorzaakt door het organisme Clostridium tetani. Deze bacterie wordt vooral aangetroffen in straat(vuil), in aarde en in mest. De bacterie komt in het lichaam via een grote of kleine wond.
Clostridium tetani is een anaerobe bacterie; wat inhoudt dat deze zich vermeerdert op plekken waar weinig tot geen zuurstof komt, bijvoorbeeld in een diepe wond.
Deze Clostridium bacterie produceert het tetanustoxine; een neurotoxine dat kramp en verlammingen veroorzaakt. Ongeveer 1-3 weken nadat dit gif in het lichaam is geproduceerd, zullen de eerste symptomen ontstaan, vaak begint het met kramp in de kaken. Daarna kramp en verlamming in andere spieren en wanneer de behandeling niet aanslaat zal het dier binnen een paar dagen komen te overlijden.
Waarom vaccineren tegen Tetanus?
Vaccinaties tegen Tetanus worden altijd routinematig gegeven. De redenen voor een goed vaccinatieschema tegen Tetanus zijn:
- Na juiste vaccinatie en regelmatig boosten is bescherming tegen Tetanus héél goed
- De Clostridium tetani komt vrij veel voor, dus risico is altijd aanwezig
- De kosten van het inenten zijn erg goedkoop vergeleken met de kosten die je moet maken wanneer je je paard probeert te redden van de ziekte
Wel of niet jaarlijks enten tegen Tetanus?
Onderzoeken wijzen uit dat de immuniteit tegen Tetanus, na een aantal keer vaccineren (boosteren) langer aanhoudt dan maar één jaar.
Verschillende bronnen spreken over 2 jaar of zelfs tot 5 jaar.
Uit een onderzoek uit 2016 blijkt dat het level antilichamen na 3 jaar nog voldoende hoog was. Het advies in dit onderzoek is dan ook om de huidige richtlijnen voor vaccinatie te herzien.
Wordt mijn paard ziek van een vaccinatie?
Vaccineren is niet helemaal zonder risico. Maar wel heel belangrijk, want het helpt bij het voorkomen van zeer ernstige ziektes.
Toch kan het riskant zijn om bijvoorbeeld zieke dieren in te enten. Hun weerstand is al laag en aangezien een inenting vaak uit meerdere ziekteverwekkers bestaat, krijgt het immuunsysteem het op dat moment heel zwaar.
Het advies is dan ook om je dier te vaccineren als het gezond is. Tenzij het niet anders kan; overleg dit dan met je dierenarts en houd er rekening mee dat je paard een terugval kan krijgen.
Ook gezonde dieren kunnen reageren op een vaccinatie.
Een vaccinatie is toch een kleine hoeveelheid ziekteverwekker die ze in het lichaam gespoten krijgen, waarop het immuunsysteem gaat reageren en er misschien toch koorts en andere klachten ontstaan. Daarnaast kan het nog zo zijn dat een paard reageert op de andere hulpstoffen in de injectie.
Aanbevolen wordt dus om alleen te vaccineren als je dier gezond is. Niet te veel vaccinaties in één keer en alleen wanneer het nodig is. Tetanus hoeft dus niet ieder jaar.
Wil je niet onnodig vaccineren? Doe dan de Tetacheck
Als je erachter wilt komen of je paard nog voldoende antilichamen heeft tegen Tetanus, kun je gebruik maken van de Tetacheck.
Dit is een test waarmee je kunt kijken of er nog voldoende antistoffen tegen Tetanus aanwezig zijn.
Zoja, dan hoef je dus niet te enten. En daar zal je paard je dankbaar voor zijn! Geen opdonder voor zijn immuunsysteem en geen kans op andere vaccinatie reacties.
Zijn er niet voldoende antilichamen, dan kun je dus gericht gaan vaccineren en volgend jaar weer een Tetacheck doen.
Nu weet je wat Tetanus is, hoe het ontstaat en of jaarlijks vaccineren nodig is.
En, weet jij nu wat je gaat doen?
Bronnen: