De amygdala is een onderdeel van je hersenen. Het wordt gerekend tot het limbisch systeem, wat betrokken is bij alledaagse functies van je hersenen. Daarnaast speelt de amygdala een rol bij het ervaren, verwerken en aansturen van verschillende emoties.
Waar zitten deze amygdalae?
Je hebt twee van deze amandelvormige structuren (amygdalae), die bevinden zich een klein stukje achter je ogen en een stukje achter je slaap. De amaygdalae worden ook wel het emotionele brein genoemd. Bij emotionele gebeurtenissen spelen ze samen met andere hersenstructuren een belangrijke rol bij het vormen en opslaan van herinneringen en je fight/flight/freeze response.
De meest genoemde emotie met betrekking tot de functie van de amygdala is ANGST.
Het lijkt de belangrijkste functie van de amygdala: reageren op een potentieel gevaarlijke situatie.
Het behoedt je dus voor ellende!

De amygdalae zullen dus éérst reageren, voordat er ‘gedacht’ wordt. De reactie van de amygalae is namelijk zo snel, dat je het ratio het niet kan bijbenen.
Het is dus in staat om bij binnengekomen informatie, meteen een stressreactie te laten plaatsvinden. Je kunt de amygdala zien als een soort gevoelscentrum; voor alle fijne of minder fijne gebeurtenissen die je ervaart gedurende de dag.
Stress reactie koppelen aan emoties
Een andere eigenschap van de amygdala is het kunnen koppelen van stress aan emoties. Stel bijvoorbeeld dat je ergens langs de kant van de weg staat te turen naar een paard verderop in de weide. Je droomt een beetje weg, ontspant en ineens komt er een auto langs die heel hard toetert. Je schrikt je kapot natuurlijk.
In de amydalae wordt er dan een verbinding gelegd tussen het ‘ontspannen’ en de stressreactie. Nu is het niet zo erg als dat een keer gebeurd. Maar stel dat je dit week na week overkomt, dan wordt deze verbinding steeds sterker en zal je amygdala in de toekomst een stressreactie geven op het moment dat jij gaat dagdromen….. Ja zo werkt het!
Angstconditioneren, paniekaanvallen, … ?
Er wordt dus ook wel gesteld dat de amygdala een rol speelt bij angstconditionering.
Uiteraard is bovenstaand voorbeeld wat overdreven, maar wel duidelijk. Verzin zelf maar eens een voorbeeld waarbij je denkt dat je geconditioneerd bent geraakt.
Je kunt je wel voorstellen welke invloed onze amygdalae hebben en hoeveel mensen, maar ook paarden, hierdoor problemen ondervinden. Veel therapieën zijn erop gericht om deze verbinding weer om te draaien. Dit ‘ongedaan maken’ vanuit ons cognitieve denken (neocortex) is niet zo eenvoudig. Het is namelijk zo dat er vanaf de amygdala een heleboel zenuwen naar de hersenen gaan, waardoor de verbindingen makkelijk gemaakt worden. Maar er gaan maar heel weinig zenuwen náár de amygdala, waardoor het herprogrammeren via onze neocortex een stuk lastiger wordt.
Neuroplasticiteit

Máárrrr….. even terug naar het voorbeeld van de dagdromende jij en de toeterende auto. Je kunt je hersenen wel herprogrammeren bijvoorbeeld door bij de emotie die je nu stress oplevert de stimulus blijvend weg te nemen. Dus het dagdromen/ontspannen wat nu stress geeft (door het ‘aangeleerde’ schrikken); weer een positieve reactie te creëren. Dus door vaak genoeg weer te gaan staan dagdromen in situaties waar je zeker niet zult schrikken. Dan kun je de verbinding als het ware overschrijven met nieuwe data 😉 Dit heet neuroplasticiteit.
Een ander voorbeeld is: stel je bent gebeten door een herdershond. Het kan zijn dat wanneer je al een foto van een herdershond ziet; je meteen een naar gevoel krijgt en je het zweet uitbreekt. Het is maar één keer gebeurd, maar de ervaring was zo heftig, dat deze in je emotioneel geheugen gegrift staat. Deze is dus lastiger om te ontkrachten; maar net zo goed niet onmogelijk.
Therapieën
Er zijn veel technieken die zorgen voor een ‘reset’ van de amygdalae. Ook in veel therapieën wordt er veel gebruikt gemaakt van de functie van deze amygdalae. Zo wordt er gesproken over herprogrammeren door bijvoorbeeld mindfulness trainingen.
Daarnaast wordt de term neuroplasticity dus vaak genoemd. Dit is eigenlijk wat ik hierboven vertelde: voor het ‘aanleggen van nieuwe verbindingen’.
Ook binnen een craniosacraal behandeling kunnen de amygdalae behandeld worden. Veel van mijn behandel-paarden zijn goed gebaat bij een sessie waarbij de amygdalae worden meegenomen.
Denk je dat jouw paard geconditioneerde angsten heeft? Neem dan gerust even contact met mij op en doe je verhaal!
